Cuvinte cheie: finețe naturală, arome intense, prospețime, versatil
Sortiment: vin alb, sec.
Culoare: galben-verzui, pe măsura maturării își schimbă ușor nuanța spre galben-pai sau chiar galben-auriu, strălucitor.
Miros: flori albe, citrice, vegetale.
Gust: caise, vegetale, condimente, aciditate ridicată.
Scurt istoric:
Prin anii 1920, în comuna Daneș din județul Mureș, podgoria Târnave, un inspector pepinier, pe numele Gaspari, a descoperit niște struguri la o băbuță. La o primă gustare, ceva nu se potrivea cu aroma specifică soiului Fetească Albă, pe care Gaspari credea că l-a găsit la băbuță. Descoperitorul acestui nou soi, care se presupunea că reprezintă rezultatul încrucișării naturale între Fetească Albă și Grasă de Cotnari, l-a preluat, l-a înmulțit și l-a introdus, practic, în arsenalul de soiuri de struguri autohtoni.
Numele soiului, Fetească Regală, reprezintă un semn de preţuire faţă de Casa Regală a României, care, după Primul Război Mondial, i-a împroprietărit pe fermieri, stimulând totodată refacerea viticulturii în sudul Transilvaniei. Vinul a fost prezentat pentru prima dată sub această denumire la Expoziţia Naţională de Vinuri şi Fructe de la Bucureşti, din anul 1928.
Recomandări:
Fetesca regală este un vin potrivit pentru a se servi ca aperitiv sau fie cu pește ori pui.
Se recomandă a fi rece înainte de servire.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.