Cuvinte cheie: un vin corpolent, roșu intens, gust de pădure, profund
Sortiment: vin roșu sec
Culoare: roșu intens cu nuanțe rubinii
Miros: fructe de pădure, vișine, ușor condimentat – amintind de scorțișoară, piper, ienibahar, vanilie (mai bogat și mai fin odată cu învechirea).
Gust: coacăze negre, mure, prune uscate, stafide negre.
Scurt istoric:
Fetesca Neeagră este un soi de viță-de-vie nobilă românesc, cunoscut din timpuri străvechi, dacice.
Prima mențiune documentară a soiului ar putea fi în notele de călătorie ale unui ofițer de cavalerie din armata rusă care a participat la campania din Țările Române din timpul războiului austriaco-ruso-turc (1787-1791). În carte, autorul vrea să dea de înțeles că are o pregătire specială și preocupări de botanist. În calitate de secretar pentru corespondența străină a cancelariei cneazului Potemkin, a călătorit în Basarabia (teritoriul dintre Prut și Nistru) și Moldova (teritoriul din dreapta Prutului) descriind, printre altele, 3 soiuri de viță-de-vie din Basarabia și 6 din Moldova. Dintre soiurile din Moldova se regăsește Fetesc Negră, cunoscut atunci sub denumirea de Poama păsărescă, strugurele vrabie sau Poama fetii, Strugurele fetelor.
Azi se regăsește mai ales în regiunea viticolă Moldova, dar și în Dealu Mare sau Ștefănești. Se obține din el un vin memorabil, sec, demisec sau demidulce, cu un parfum care amintește de prune uscate și fructe de pădure.
Recomandări:
Culinar, FetescaNeagră se potrivește foarte bine cu preparatele de carne roșie, preparate ca friptura de vită, mielul la grătar, rața la cuptor și vânatul la cuptor, dar se poate consuma și alături de paste, brânzeturi fine sau cocoș la cuptor.
Temperatura ideală de servire este de 18-20 ℃.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.