- Cuvinte cheie: „regele vinurilor albe”, noblețe, prospețime.
- Culoare: galben-verzui
- Miros: lămâie, mere, pere, ananas, fructul pasiunii, piersici, smochine, ceară de albine, flori de salcâm, vanilie, migdale și iasomie.
- Gust: citrice, fructe tropicale, pepene galben, ierburi aromatice, scorțișoară, toast, unt, vanilie, fum, humus (pământ) și ciuperci.
Scurt istoric:
Denumirea soiului Chardonnay vine de la comuna franceză Chardonnay din Burgundia, unde de secole se strâng roadele acestui soi nobil, cunoascut sub numele de „Alb de Burgundia” și unde vinul câștigă o mare recunoștință pentru elenganța sa.
Un aspect foarte interesant ce privește soiul de struguri Chardonnay este acela că preia foarte bine caracteristicile teritoriului unde este plantat, ceea ce-l face întradevăr deosebit este că deși vorbim despre același soi de struguri, vinul obținut poate avea caracteristici diferite de la o regiune la alta.
Se spune că acesta este gustul vinului cântat în poezii de strămoșii noștri, gustul autentic, nealterat, un echilibru perfect între aromele fructului și mineralitatea plantei cultivate.
Recomandări:
Culinar, vinul Chardonnay este asociat cu fructele de mare, homar, pește, porumbel, prepeliță, pui, curcan, porc și diverse brânzeturi precum camembert, blue cheese și cheddar.
Temperatura optimă de consum este cea cuprinsă între 12 și 15 grade Celsius.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.